lørdag 23. januar 2010

Cambodia here we come!


Da var vi ankommet Phnom Penh, hovedstaden i Kambodsja. Vi tok fly fra Ho Chi Ming, en kort flytur på 45min. Det er lettest å få visum på flyplassene her uten problem.
Vi har et hotelrom sentralt på riverfront. Her er det mye folk, liv og tuktuk rundt oss:) Første dagen får vi oss en privat tuktuk sjåfør, som tilbudte seg 15 dollar for en hel dag. Da er han også guiden vår:) Dette var en god deal!

Det er mange utrolig fine byggninger, tempel og monumenter rundt om i Phnom Penh. Her er et av de:)




Lena og Marianne i TukTuk på vei rundt om i byen. Phnom Penh yrer av liv, og vi likte tuktuk svært godt da vi får med oss veldig mye av byen ved å reise på denne måten. Billig og bra :)

De fleste er Buddhister her i Kambodsja. Statuer og små templer finnes overalt!


Her har vi en av de mange kjørende kioskene. De har enkelt og greit bare bygd om en tuktuk, til en liten butikk:) Søtt!


Som sagt ser man det meste her i kambodsja. Mye gøy :)


Enkleste måten å reise på er med motorbike! Her frakter noen gutter en sykkel på motorbike.


Her er vi på vei til killing fields. Det var en tidligere kommunistisk konsentrasjonsleir og tortursenter i kambodsja. Fra 1975 - 1979 ble dette holdt av Røde Khmer og Pol Pot sitt reigme. De torturete og drepte totalt 2mill mennesker rundt i Kambodsja. Denne leiren var en av flere grusomme leirer rundt om i Kambodsja.
Vi hadde hørt at denne turen var en sterk opplevelse, men noe man måtte får med seg. Var ikke akkurat noe vi gledet oss til...



Dette bygget ble reist til minne om de som ble drept her i Phnom Penh. Byggverket har flere etasjer, der de plasserte hodeskaller, bein og klær fordelt på etasjene. Veldig sterkt inntrykk å være der. Vannskelig å forstå at folk kan være så grusomme, og at det ikke er så lenge siden!


Man gikk rundt om på området, her var det massegraver med grusomme skilt og beskrivelser om hvordan ting ble gjort. De hadde bare fraktet torturerte "fanger" (barn, mødre, ungdommer og menn) fra S21 fengselet i sentrum, hit slik at de kunne henrette de. Til og med rike velstående personer, leger, advokater, politikere etc ble drept her. Ingen unnslapp!
Grusomt!


Her har vi Lena og Eirin midt i mellom massegravene.

"The magic Tree"
Dette treet var midt i mellom alle byggene på killing fields. Her hang de opp store høytalere for å overdøve lyden av dødsskrikene fra fangene som ble myrdet her.




Etter et par timer var vi ferdige på killing fields. Vi satt igjen med et sterkt inntrykk, og synes det er sykt at dette kunne skje og gjennomføres! Vi mente alle at vi har lært for lite om denne grusomme hendelsen, og skjønner ikke hvordan det kambodsjanske folket tilsynelatende har klart det så bra i ettertid..


Alle turistene kjørte TukTuk til killingfields, og svært få av sjåførene ble med inn. De la seg til å sove siesta, og ventet til de kom tilbake :)

På vei fra Killing Fields.
TukTuk sjåføren vår ville ta oss med til "S21" (section 21) en tidligere skolebygning i Phnom Penh, som ble gjort om til et torturfengsel under Pol Pots regime. Røde Khmer forbød all skolegang som en del av sin styreform.

De som satt fanget her hadde alle ods i mot seg. De som ikke ble torturert til døde her, ble sendt til Killing Fields for henrettelse. De strenge reglene vitner om rå brutalitet.


Dette skiltet var overflødig. Ingenting på dette stedet kunne fått oss til å smile. Det var helt forferdelig å se bildene av torturerte og døde mennesker som hang over alt. Kvinner, menn, små jenter og gutter- alle med skittne klær og tydelige spor etter misshandling...
Ord kan ikke beskrive hvor ille det var, og vi kan ikke engang begynne å forestille oss hvordan det må ha vært for de som ble holdt fanget her.



En av cellene der fangene satt lenket fast til gulvet en og en.
Vi satt igjen med en ekkel følelse i hele kroppen.
Nå trengte vi noe mer oppmuntrende: Så vi fikk TukTuk sjåføren vår til å kjøre oss til en pagoda i byen:

Pagoda i nydelig solskinn

Her bor det mange buddhister, de både jobber og studerer inne i denne lille "tempelbyen" i sentrum av Phnom Penh.

Jentene poserer foran gravstedet for rike og velstående i byen. Desto større gravmonument- desto rikere.


Buddha-five!;)

Marianne, Eirin og TukTuk sjåfør Kroan.


Kroan forklarer, Marianne lytter. Vi forstår ikke alt han sier, så det er en mulighet for at vi har konvertert til buddhismen..


Inne i dette gravmonumentet ligger det en meget velstående mann.


Kroan tar bilde av passasjerene sine:)

Poserer på tempelterrassen:)

De buddhistiske munkenes studyroom

Vår aller første munk!:D

Jentene stråler med solen foran "The Independence Monument". Nydelig!

Jentene stråler videre!:)


På våre turer rundt i byen møter vi på alle slags "motobike" situasjoner. Blant annet familier på 6 på en motobike, her derimot er det kun 4... ;)

Eirin og Marianne i TukTuken på vei til et utested "recommended by lonely planet"

Marianne, Chum Nith(vår andre TukTuk venn), Lena og "Arin"

Lena og to kjekke menn!;) (no kidding!)

Lena og Marianne

Awesome stemning på Heart of Darkness!
Stedet der vestlige gamle stygge menn møter kambodsjanske unge vakre jenter.. ÆSJ!

På vei tilbake til hotellet etter en fin og "eye opening" kveld på byen:)

Eirin og Marianne i TukTuken på vei hjem. Lena var flittig fotograf i kveld!;)



Lørdag 23.januar


Her er en av de hundrevis av tiggerbarna som selger bøker, filmer og lignende.
Men denne jenta likte vi, tøffing!;)


Vi får det ikke morsommere en hva vi gjør det til selv!;)
Hvor mange øyne har Eirin? ;)


Vi lo så vi gråt, så morsomt var det. Dere skulle vært der!;)

Awesome!;=)

Her tok vi farvel med TukTuk sjåførene våre som syntes det var trist at vi skulle reise videre.

Hadebra kjære venner!
Da bærer det videre til Sihanoukville i morgen tidlig- gleder oss!

Vi sier Takk for DET og god natt!:)


Om Oss

Nå skal vi ut i den store verden å bygge opp et solid studielån for fremtiden - og det skal bli verdt hver ei krone! Det starter for alvor onsdag 06.januar 2010 klokken 17.10! Da setter vi oss på flyet som skal ta oss til Vietnam. Fra vi lander i Hanoi 07.01 og til vi reiser fra Bangkok 05.02 er lite /ingenting fastlåst per dags dato, og det er både veldig spennende og helt sinnsykt skremmende samtidig! Men en ting er helt sikkert: Det kommer til å bli et levende eventyr! Og vi gleder oss!